Påskehilsen

Ei påskehelsing frå prestetenesta i Helse Møre og Romsdal.

1 Ved daggry den første dagen i uken kom kvinnene til graven og hadde med seg de velluktende oljene som de hadde laget i stand. 2 Da så de at steinen var rullet fra graven. 3 Og de gikk inn, men fant ikke Herren Jesu kropp. 4 De visste ikke hva de skulle tro, men med ett sto det to menn hos dem i skinnende klær. 5 Kvinnene ble forferdet og bøyde seg med ansiktet mot jorden. Men de to sa til dem: «Hvorfor leter dere etter den levende blant de døde? 6 Han er ikke her, han er stått opp. Husk hva han sa til dere mens han ennå var i Galilea: 7 'Menneskesønnen skal overgis i syndige menneskers hender og korsfestes, og den tredje dagen skal han stå opp.'» 8 Da husket de hans ord. 9 Og de vendte tilbake fra graven og fortalte alt dette til de elleve og til alle de andre.

Lukas 24, 1-9

 

Hvordan kan vi tro at Gud er tilstede når krig, sykdom og nød herjer? Finnes det rom for tro, håp og glede midt i all fortvilelse, mismot og sorg?

Påskens bibeltekster berører slike spørsmål.

 

I påskens bibelske tekster møter vi mennesker på randen av hva de klarer å bære. Jesus prøver å forberede sine venner på sin død. Det er skjærtorsdag om kvelden når han samler dem til måltid. Mot slutten av måltidet deler de brød og vin til håp og tro. Langfredag møter han døden.

 

Med ett var fremtidsplaner og drømmer lagt i grus. Disiplene var fortvilet. De samlet seg bak stengte dører i frykt for å møte andre. Etter den glade stemningen palmesøndag var kontrastene store til gjengen som satt redde og forvirret i skjul for folk. De fryktet fremtiden og hadde mistet håpet.

 

Når de kjente seg som mest forlatt stod plutselig Jesus midt i blant dem. «Fred være med dere», sa han. Han viste dem merkene han bar på kroppen og ga dem troen tilbake, fremtid og håp. Jesus viste seg også for Tomas og for de to som var på veg til Emmaus.

 

De hadde vanskelig for å tro at det var sant at det var Jesus som møtte dem. At han ble synlig. Det er ytterst sjelden at Jesus blir synlig. Men likevel kan vi stadig høre historier fra mennesker som har kommet til tro på Gud. Mennesker som har fått øye på Jesus gjennom hjertets og troens øyne og som kan fortelle om at de ser spor av Gud i sitt eget liv.  

 

Vi kan oppleve at Gud møter oss når vi er i vanskelige situasjoner. At hans fred også kan nå oss i dag, der vi er.

Håvard Ervik, Sykehusprest i Molde

 

Døden må vike for

Gudsrikets krefter

Du som var død,

er vår Herre i dag!

Kristus, du lever og

står ved vår side

Her hvor vi rammes

av jordlivets slag

 

Svein Ellingsen