Progesteron

​S-Progesteron


Analyseres i Ålesund.

Referanseområde

Kvinner:   
Follikelfase <3 nmol/L
Ovulasjonsfase <38 nmol/L
Lutealfase 6-76 nmol/L
Postmenopausal fase <1 nmol/L
    
Menn: 
<1 nmol/L

Indikasjoner

  • Bedømmelse av corpus-luteum funksjoner
  • Ovulasjon/anovulasjons problematikk
  • Sterilitetsutredninger

Prøvetaking/prøvemateriale

0.5 ml serum.

Tolking

Progesteron er et C21-steroid og er sammen med 17-OH-progersteron et forstadium av mineralkortikoid- og glukokortikoid-syntesen (aldosteron, cortisol). Utenfor svangerskapet dannes progesteron i corpus luteum. Dannelsen av corpus luteum forutsetter en normal utvikling av follikelen og ovulasjon. Derfor finnes signifikante konsentrasjoner av progesteron først etter ovulasjonen. Den maksimale konsentrasjonen av progesteron nås 6 til 7 dager etter ovulasjonen. Innenfor 6 dager etter ovulatorisk LH-topp viser progesteron ingen variasjon under de pulsatile LH-endringene. Etterpå kan progesteron-konsentrasjonene variere betydelig, avhengig av LH-pulsene.
De biologiske virkningene av progesteron er transformasjon av endometrium, inhibering av celledeling, differensiering av østrogenavhengige vev (uterus, endometrium, bryst, hemming av laktasjon), inhibering av gonadotropin-sekresjon, reduksjon av pulsa til GnRH-sekresjon, økning av kroppstemperatur, etc.
Konsentrasjonesmåling av progesteron brukes først og fremst fur vurdering av corpus luteum-funksjon. Det er rimelig å gjennomføre konsentrasjonsmåling av progesteron innenfor lutealfasen. Under svangerskapet er progesteron et produkt av både corpus luteum og placenta. Progesteron-konsentrasjonen stiger raskt etter uke 10 under svangerskap pga. veksten av placenta. I slutten av svangerskapet nås ca. 10 ganger høyere progesteron-verdier i forhold til begynnelsen av svangerskapet.
 
Ved utredning av tidlig graviditet kan progesteron, estradiol og HCG brukes (sammen med ultralyd).
Høy progesteron-sekresjon kan finnes ved sjeldne hormon-produserende tumorer av eggstokkene og ved forskjellige former av adrenogenitalt syndrom.
 
Høye verdier:

  • Adrenal enzymdefekt
  • Adrenogenitalt syndrom
  • Kongenitt adrenal hyperplasi

Lave verdier:

  • Anovulatorisk syklus
  • Corpus luteum insuffisiens
  • Oligo-/amenorè

Ved kontroll av ovulatorisk syklus er det anbefalt med seriell undersøkelse eller med enkeltanalysering i kombinasjon med østradiol ved 7. postovulatorisk dag under lutealfunksjon. Husk de store pulsatile (LH-avhengige) variasjonene av progesteron-konsentrasjon etter 7. postovulatorisk dag.
 
Resultatet må vurderes i forhold til menstruasjonssyklus.

Analysemetode

ECLIA, Cobas e801 (Roche Diagnostics).  

Fann du det du leita etter?
Tilbakemeldinga vil ikkje bli svart på. Ikkje send personleg informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.