Fra floskel til handling er ei samlenemning der målet er konkrete forbetringar
frå ord til handling. Prosjektet er delt i tre mindre prosjekt:
1. Rett pasient på rett sted
2. Hospitering på tvers av tjenestenivå
3. Pasientsentrert helsetjenesteteam (PSHT)
Presentasjon Fra floskel til handling (pdf)Rett pasient på rett sted
Et individuelt tilpasset kommunalt helsetilbud kan være et like godt eller bedre alternativ til behandling i sykehus for skrøpelige eller eldre multisyke pasienter med antatt begrenset levetid. En har som mål å implementere bruk av forhånddsamtaler og Palliativ plan til skrøpelige og eldre multisyke pasienter, i alle ROR kommunene.
Meir om Palliativ plan
Hospitering på tvers av tjenestenivå
Hovedmålet er gjensidig hospitering med kompetanseoverføring både fra spesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten og omvendt. En legger vekt på erfaringsutveksling i omgang med skrøpelige og eldre multisyke pasienter, særlig i forhold til initiering av forhåndssamtaler i kommunehelsetjenesten, og bruk av Palliativ plan. Her inviteres leger, sykepleiere og annet helsepersonell, seksjonsledere i sykehus og tildelingsenheter for kommunale tjenester inn til hospitering mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.
Pasientsentrert helsetenesteteam (PSHT)
PSHT er et tverrfaglig team med mål om å utvikle og tilby et bedre og mer helhetlig tjenestetilbud til skrøpelig eller eldre multisyke pasienter gjennom tett samarbeid mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Teamet tar utgangspunkt i pasientens preferanser og målsetninger og bidrar til et individuelt tilpasset helsetilbud.PSHT er starta ved Molde sjukehus (dette prosjektet). I tillegg fins eit eige
PSHT-prosjekt ved Ålesund sjukehus med ei noko anna vinkling.
Lenke til artikkel frå Sykepleien om Pasientsentrert helsetenesteteam (PSHT)Meir om prosjekt Fra floskel til handling
Skildring av prosjektet
De tre delprosjektene i Fra floskel til handling henger tett sammen og har alle som mål å tilby forhåndssamtaler og Palliativ plan til skrøpelige eller eldre multisyke pasienter, for å sikre gode helhetlige helsetjenester, og tilrettelegge for at pasient og pårørende sine ønsker blir hørt.
Vi har startet opp med undervisning om forhåndssamtaler og palliativ til ansatte i pleie og omsorg i alle 5 kommunene, Aukra, Hustadvika, Molde, Rauma og Vestnes. Vi har tett samarbeid med ressursgruppen i Palliativ plan, og har revidert informasjonsbrosjyren om Palliativ Plan til brukere og pårørende. Prosjektet er lagt frem for innbyggerne i kommunene via kommuneaviser, hjemmesider og andre informasjonskanaler. Det er tett samarbeid mellom prosjektlederne, kreft – og palliasjonskoordinatorene i kommunene og med spesialisthelsetjenesten i alle tre prosjektene.
Forankring
Prosjektene er initiert av lokalt samarbeidsutvalg Molde som en del av pasientforløpet «
Den eldre multisyke pasienten» og implementering av verktøyene «forhåndssamtale» og «Palliativ plan».
- Fokus på livet - Best mulig livskvalitet
- Mest mulig tid i hjemmet, muligheten for å dø hjemme hvis personen ønsker det
- Bruker eller pasient skal oppleve helhetlige, koordinerte og sammenhengende tjenester gjennom best mulig samhandling mellom nivå og innad i nivåene"
Tidsramme
Oppstart januar 2022 med Rett pasient på rett sted og Hospitering på tvers av tjenestenivåer. Oppstart Pasientsentrert helsetenesteteam (PSHT) april 2022.
Rett pasient på rett sted avsluttes 2024. Hospitering på tvers av tjenestenivåer avsluttes 2022. PSHT ønskes videreført, og innarbeidet i et samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Prosjektet har foreløpig fått midler for 2022.
Ressursbruk og finansiering
- Tone M. Vestad, er ansatt i 100 % stilling som prosjektleder for rett pasient på rett sted og hospitering på tvers av tjenestenivåer.
- Bardo Driller prosjektleder for PSHT 20 % stilling.
- 90 % sykepleierstilling i PSHT fra september 2022.
Rett pasient på rett sted:- 880 000 kr/år tilskudd fra helsedirektoratet via statsforvalteren i Trøndelag.
- 400 000 kr/år fra tilskudd fra statsforvalteren i Møre og Romsdal
- 500 000 kr fra GassROR
Hospitering på tvers av tjenestenivåer:- 1 040 000 kr/år tilskudd fra helsedirektoratet
Pasientsentrert helsetenesteteam (PSHT):- 750 000 kr/år Innovasjonsmidler fra samarbeidsorganer i Helse Midt-Norge HMN
- 250 000 kr/ år – egenandel fra Helse Møre og Romsdal
Fra floskel til handling

Fra venstre: Bardo Driller, Overlege og leder i delprosjekt PSHT Molde, seksjon for Kreftbehandling og palliasjon Nordmøre og Romsdal, Tone M. Vestad prosjektleder Fra floskel til handling, Oddbjørn Tomren tidligere avdelingssjef, Avdeling for Medisin og Nevrologi HMR og Jan Erik Hovdenak kommunalsjef drift, Aukra kommune og leder i styringsgruppa.