Forsking, disputasar 2024
Disputas: MR-funn og klinikk hos pasienter med spinal stenose
Jørn Ståle Aaen, seksjonsleiar for ortopedisk seksjon ved Ålesund sjukehus, heldt prøveforelesing og forsvarte avhandlinga si for doktorgraden i medisin og helsevitskap onsdag 6. november.
Vi gratulerer Jørn Ståle Aaen med vel overstått disputas og oppnådd doktorgrad.
Aaen har skreve avhandlinga “A study on MRI findings and outcome in lumbar spinal stenosis patients from the NORDSTEN cohort”. Han heldt sjølve disputasen på norsk med tittelen "En studie på MR funn og klinikk hos pasienter med spinal stenose: NORDSTEN".
Aaen var ph.d.-stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU.
Kandidaten sin hovudrettleiar har vore forskar Erland Hermansen, NTNU.
Kandidaten sine birettleiarar har vore overlege PhD Oliver Grundnes, Akershus Universitetssjukehus og førsteamanuensis emeritus Øystein Bjerkestrand Lian, NTNU.
Følgjande bedømmingskomité vurderte det innleverte arbeidet:
Overlege PhD Tor Brommeland, Oslo Universitetssjukehus Universitetslektor adjungert PhD Hanna Hebelka, Göteborgs Universitet – Sahlgrenska Institutet Professor Sasha Gulati, NTNU.
Program
Kl. 10.15: Prøveforelesing i auditoriet ved Ålesund sjukehus
Tittel: «Overdiagnostikk og overbehandling av degenerative lumbale rygglidelse»
Kl. 12.15: Disputas “A study on MRI findings and outcome in lumbar spinal stenosis patients from the NORDSTEN cohort.”
Tor Brommeland er oppnemnd som førsteopponent og Hanna Hebelka er oppnemnd som andreopponent.
Førsteamanuensis Eivind Ottersen Samstad vil leie disputasen.
Samandrag av avhandlinga
MR bilder og klinikk hos pasienter med trang nervekanal i lenderyggen (lumbal spinalstenose). En undersøkelse av 437 pasienter fra 18 norske sykehus inkludert i NORDSTEN-studien.
Dette er en studie av MR funn hos pasienter som blir operert for lumbal spinal stenose der vi har undersøkt om slike funn har sammenheng med symptombyrde før operasjon eller bedring etter operasjon.
Den kliniske tilstanden lumbal spinal stenose kjennetegnes av utstrålende smerte, redusert ganglengde og fleksjonslindring. I medisinsk litteratur er tilstanden beskrevet som en plasskrevende degenerative prosess som klemmer på nevrale og vaskulære strukturer i det lumbale avsnitt av ryggen.
I Norge gjennomføres det årlig omtrent 3000 operasjoner på pasienter med lumbal spinal stenose der målet er å gjenskape plass for nevrovaskulære strukturer. Dette gjør tilstanden til den mest vanlige årsaken til ryggoperasjoner nasjonalt.
I studier oppgis graden av adekvat lindring etter operasjon til å være mellom 60 og 80 %.
De sentrale spørsmålene blir da:
-Hvorfor oppnår kun 2 av 3 pasienter adekvat bedring?
-Kan man forutsi hvem som ikke blir bedre av operasjon?
-Kan MR bildene tatt før det kirurgiske inngrepet hjelpe oss til å identifisere hvem som ikke får adekvat bedring av operasjon?
Artikkel 1: Her undersøkte vi mulige sammenhenger mellom MR funn og symptomer før operasjon. Vi undersøkte følgende MR funn: nervesekkens morfologi, tverrsnitts areal av nervesekken, skivedegenerasjon, vinkling på fasettledd og fettinfiltrasjon av multifidus muskelen. Vi fant ingen sammenheng mellom undersøkte MR funn og pasientenes plager.
Artikkel 2: Vi undersøkte mulige sammenhenger mellom MR funn før operasjon og grad av bedring etter operasjon. Vi undersøkte følgende MR funn: nervesekkens morfologi,tverrsnitts areal av nervesekken, skivedegenerasjon, vinkling på fasettledd og fettinfiltrasjon av multifidus muskelen. Vi fant en klar sammenheng mellom alvorlig skivedegenerasjon og redusert sannsynlighet for å oppnå minst 30 % bedring i funksjon/smerte skår (ODI) etter operasjon.
Artikkel 3: Noen pasienter har tranghet for avgående nerve i tillegg til tranghet i selve ryggmargskanalen. Dette kalles foraminal stenose. Her undersøkte vi om det var en sammenheng mellom grad av foraminal tranghet sett på MR før operasjon og sjansen for å få minst 30 % bedring i funksjon/smerte skår (ODI) etter operasjon. Vi fant en klar sammenheng mellom alvorlig foraminal tranghet og redusert sjanse for å nå utfallsmålet.
Vil du vite meir om forskingsrelatert aktivitet knytt til Helse Møre og Romsdal? Følg @forsking_hmr på Instagram!