HELSENORGE
Poliklinikk barn og ungdom Ålesund

Hjemmespirometri ved Ålesund sjukehus

Hjemmespirometri er et tilbud til pasienter som får oppfølging for astma ved poliklinikken. Hjemmespirometri utføres ved å benytte et spirometer koblet mot mobiltelefon og egen app. 


Innledning

Ved poliklinikken tilbyr vi oppfølging med regelmessige spirometrier for pasienter med astma. Poliklinikken tilbyr hjemmespirometri og app-basert oppfølging. Dette gir deg som pasient mulighet til å være med på å påvirke hvordan oppfølging av din astma skal skje. Du kan bli fulgt opp tettere og til rett tid, men uten at du trenger å møte opp til poliklinisk time hver gang. Mye av oppfølgingen kan vi gjøre over telefon eller videokonsultasjon. 

Studier viser at hjemmespirometri er like bra som spirometri på sykehus, og noen studier viser at det kan gi bedre astmakontroll, færre innleggelser og bedre livskvalitet. 

En kan blåse spirometri når det måtte passe; for eksempel når en føler seg tett i brystet, under trenng, etter bruk av luftveisutvidende, når det er kaldt, etc.

Henvisning og vurdering

Tlbudet passer for pasienter med astma, eller som utredes for dette. Det er et krav at man kan blåse teknisk gode spirometrier.

Fastlege henviser til poliklinikken for vurdering.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Du får utdelt et hjemmespirometer som du kobler til din smarttelefon med bluetooth. Oppkobling skjer automatisk når du har installert appen AsthmaTuner på din mobil og starter denne.

Enheten er kun beregnet til bruk for en person. Datasikkerhet oppretholdes gjennom at en må benytte BankID; foreldre må logge på for yngre uten BankID.

Du finner hjelpesider hos leverandøren - Hjelp | AsthmaTuner

dash_spirometer-1.png

Under

Målingene utføres av en turbinsensor som kan måle flere viktige parametre for din astma. Din behandler vil sette opp en plan for når du skal utføre hjemmespirometri. I tillegg kan du besvare spørsmål i appen for å se hvor godt din astma er kontrollert.

En utfører hjemmespirometri i henhold til avtale med behandler og beskjeder i appen. Ut fra resultater vil en fange opp forhold som kan medføre behov for kontroll.

Det er ditt ansvar å utføre hjemmespirometri, og du vil motta varsler fra appen som minner deg på å utføre hjemmespirometri etter plan. Ved gjentatte manglende svar, avsluttes oppfølgingen og du går tilbake til ordinær poliklinisk kontroll.

Etter

Hjemmespirometri utløser ikke egenandel og er gratis. Ved behov for konsultajon (fysisk eller digital) tilkommer eventuell egenandel. Det er ingen egenandel hos barn/ungdom  under 16 år.

Du står fritt til å avbryte oppfølgingen med hjemmespirometri og gå tilbake til ordinær poliklinisk oppfølging når du måtte ønske ved å kontakte poliklinikken.


Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Informasjon om timeavtale og besøk

Har du fått innkalling til time, er blodgivar eller skal besøke nokon på sjukehuset? 

Sjå våre smitteverntiltak og gjeldande rutinar

Kart og parkering

​​Besøksparkering på tilvist stad på sjukehusområdet, sjå kart under. 

  • Merk at du alltid må registrere bilnummeret på parkeringsautomat eller i EasyPark-appen ved ankomst
  • Vi anbefaler betaling med kort framfor mynt. Då kan du velje P-tid med god margin slik at du unngår stress for å nå parkeringstida. Kjem du tilbake før utløpt tid kan du avslutte ved å sette inn kortet igjen. Du betaler då kun for brukt parkeringstid
  • Det er også mogleg å betale med mynt, men då må du tilbake til automaten viss du må forlenge parkeringstida. Du får heller ikkje refundert beløp om du forlater plassen tidlegare
  • Appen EasyPark er også eit godt betalingalternativ ​

 

Ring på når du kjem til oss

​Døra inn til barne- og ungdomsavdelinga er låst heile døgnet. Ring på når du kjem til avtale hos oss. 

Praktisk informasjon

​Endre/avbestille time

Må du avbestille eller endre time, så ber vi deg ta kontakt med vår ekspedisjon - på telefon. Det er viktig at ringer så snart som råd og seinast innan 24 timar før avtalt time. Unytta timar som ikkje blir varsla vil bli fakturt. Ekspedisjonstida er frå måndag til fredag, kl 08.00 – 15.30.

Barn som pårørande

​Barn og unge blir påverka når nokon i familen blir sjuke. Dei treng å forstå kva som skjer. Vi på sjukehuset skal bidra til at barn og ungdom blir tatt godt vare på i slike situasjonar. 

Les om kva vi gjer for barn og ungdom som er pårørande

Foreldre/føresette kan følge barnet til time på poliklinikken

​Foreldre/føresette kan følge barnet til time på poliklinikken. På grunn av at ein stor del av pasientane hos oss ikkje er vaksinerte og vi forventar ei stor auke i luftvegsinfeksjonar denne hausten/vinteren, er det ikkje moglegheit for andre til å bli med. 

Internett/Wifi

Pasientar og besøkande kan bruke gratis trådlaust internett i deler av sjukehuset, men diverre ikkje i alle avdelingar/etasjar enno. Utbygging av dekninga pågår. Sjå etter GjestenettHMN på mobil eller datamaskin.

 

Passord på SMS
Når du opnar nettlesaren får du opp ei side der du kan bestille gratis passord for å logge deg på nettet. Dette passordet varer ei veke. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt, og får då tilsendt eit passord på SMS.  

 

 


Ladestasjon for el-bil

​Vi har fått ladestasjonar for el-bil ved alle dei fire sjukehusa. Her finn du ladestasjonen ved ditt sjukehus:

No kan du lade el-bilen ved sjukehusa

Parfyme

​Vi ber om avgrensa bruk av parfyme, då det er mange av pasientane våre som reagerer på dette.


Pasienthotellet

​​​Næraste alternativ for pasientar og pårørande som treng overnatting er pasienthotellet på Åse.

Åse hotell


Preste- og samtaletenesta

Treng du nokon å snakke med? ​
Prestetenesta er tilgjengeleg for å lytte til deg, om du berre vil slå av ein prat eller dele ting du tenker på.

Prestetenesta si viktigaste oppgåve er samtalar med pasientar og pårørande. Dei tilbyr også undervising, rettleiing, og samtalegrupper, både for pasientar og tilsette.

Presten og diakonen er her for alle, og kan formidle kontakt med andre trussamfunn, religionar eller livssynsorganisasjonar.

Kontaktinformasjon og meir om prestetenesta

Reise og tilkomst

Pasientreiser er reiser til og frå offentleg godkjent behandling. Sjukehuset har ansvaret for pasientreiser og dekker rimelegaste reisemåte for pasienten. Meir informasjon om pasientreiser finn du på helsenorge.no

Buss

Fram Ekspress og alle andre bussar går innom busslomma ved sjukehuset i Volda og i Ålesund. Unntak: Flybussen i Ålesund stoppar berre ved busslomme oppe ved hovudvegen. I Molde og Kristiansund går ikkje Fram Ekspress til sjukehusa, men korresponderer med bybuss i begge byane.

Fly
Molde lufthavn, Årø ligg om lag 7 km frå Molde sjukehus.

Kristiansund lufthavn, Kverberget ligg om lag 8 km frå Kristiansund sjukehus.

Ørsta-Volda lufthamn, Hovden ligg om lag 8 km frå Volda sjukehus

Ålesund lufthavn, Vigra ligg om lag 23 km frå Ålesund sjukehus. 
 

Servicetorget

​Du finn oss i hovudvestibylen. Ta kontakt med oss om du treng vegskildring til avdelinga du skal besøke, om du har behov for å betale poliklinikk-timen din kontant, hjelp til å bestille drosje, eller andre serviceoppgåver.

Opningstid

07.30–15.30

Sjukehusapoteket i Ålesund

​Apoteket ligg på nordsida av sjukehuset, nær inngangen til poliklinikkane.

Opningstider og kontaktinformasjon finn du på sjukehusapoteket sine sider

 

Spisestader

Kantina​

Vi har god heimelaga mat, varme og kalde rettar, til gode prisar.​

Du finn oss​ i 1. etasje. Velkomen!

Opningstider:

  • Måndag til fredag: kl 09.00 - 15.00
  • Helg og høgtid: stengt

Kios​k

I tillegg har vi kiosk i hovedvestibylen ved sjukehuset. 

Opningstider:

  • Måndag til fredag: kl 07.00 - 20.00
  • Laurdag og søndag: 12.00 - 18.00
  • Raude dagar: 10.00 - 18.00

Ta bilde?

​Mange pasientar og pårørande ønsker å ta bilde eller video som eit minne frå tida på sjukehuset. Det kan du gjere så lenge det er deg sjølv, pårørande eller vener som blir avbilda.

Det ikkje er lov å ta bilde av medpasientar eller tilsette uten løyve.

Vi håper alle viser respekt for personvernet under besøket ved sjukehuset.

Fann du det du leita etter?